Argumente in favoarea unei vacante in Ungaria


Maghiarii sunt ospitalieri


          Cum sunt maghiarii? De multe feluri. Triburile pagane sosite in 896 din Asia in bazinul Carpatic s-au contopit cu grupurile etnice mai mici sau mai mari aflate deja aici. Apoi, de-a lungul istoriei au chemat din diferite tari invecinate si mai indepartate calugari, dascali, artisti si colonisti, care prin cultura si traditiile lor au imbogatit cultura poporului maghiar. Dupa parerea strainilor maghiarii sunt inventivi, talentati, plini de voie buna, romantici si inainte de toate prietenosi.

Cultura milenara


          lnfluente orientale si occidentale se amesteca aici cu traditiile unui stat de 1000 de ani. Amintirile lmperiului roman, cladiri din vremea ocupatiei turcesti de 150 de ani, biserici medievale si bazilici splendide, ruine ale cetatilor de pe crestele muntilor, castele minunate - sunt toate marturii ale unei istorii zbuciumate. Cele patru orase regale, capitalele medievale ale Ungariei - Esztergom, Szekesfehervar, Buda si Visegrad - precum si Veszprem, orasul reginelor, orasele Gyor, Vac si Eger care isi pastreaza si astazi centrele lor in stil baroc, orasul Koszeg ridicat in jurul unei fortarete, orasul Sopron inconjurat de ziduri medievale, Szentendre si Pecs cu atmosfera lor mediteraneana sau monumentele, muzeele si manifestarile din centrele culturale Szeged si Debrecen, toate garanteaza vizitatorilor calatorii pline cu impresii de neuitat.

Natura intacta


          Mica Ungarie dispune de o extraordinara bogatie a valorilor naturale. Daca am aduna la un loc toate rezervatiile naturale si zonele protejate, cele 520 de mii de hectare cat au acestea in total ar putea concura chiar si cu cele mai mari parcuri nationale din lume. Cele zece parcuri nationale din Ungaria cuprind zone salbatice cu rauri, dealuri line, suprafete extinse de lacuri, zone muntoase impadurite, ses nesfarsit precum si zone carstice ascunzand comori nebanuite. Excursionistii, biciclistii, fotografii si ornitologii sunt ajutati peste tot de prezenta indicatoarelor si a potecilor marcate.

Tara apelor termale


          Poate ca sub Ungaria se ascunde o mare de apa termala. Cert este faptul ca aproape oriunde se foreaza, se gaseste apa termala. Din cele aproximativ 1300 de izvoare termale descoperite pana acum 80 se afla la Budapesta. In aproape 70 de asezari s-au construit bai sau stranduri termale, piscine, hoteluri balneare. Exista ape termale recomandate pentru tratarea bolilor reumatice si locomotorii, a afectiunilor dermatologice si ginecologice, a bolilor inflamatorii, ale sistemului digestiv, osos si nervos. O cura lunga sau mai scurta poate fi un mijloc important de reabilitare dar si de prevenire, intrucat nu trebuie sa fim neaparat bolnavi pentru a ne bucura de darurile generoase ale naturii.

Viata culturala efervescenta


          Ungaria - tara compozitorilor Bartok si Kodaly - este o adevarata autoritate in domeniul muzicii. Si asta nu numai in domeniul muzicii clasice: toata lumea cunoaste operetele Csardaskiralyno ("Regina ceardasului") sau Vig ozvegy ("Vaduva vesela"). Aici o cina placuta nu poate fi conceputa fara muzica tiganeasca ori un program folcloric de dansuri populare maghiare. Festivalului de Primavara din Budapesta, care dureaza doua saptamani in luna martie, s-au alaturat si 11 orase din provincie. Putem aminti si Festivalul Balaton din luna mai, Festivalul de Vara al Operei si Baletului organizat la Budapesta in august, Jocurile in Aer Liber din Szeged, Zilele Artei din Zemplen la Sarospatak sau Festivalul Evreiesc de Vara desfasurat in mai multe orase. In numerose biserici si castele sunt organizate concerte in mod regulat. Alegerea este intr-adevar dificila.

Budapesta, regina Dunarii


          Nu intamplator e supranumita astfel capitala tarii. Amplasarea sa geografica iesita din comun o face sa fie una dintre cele mai frumoase orase din lume. Meandrele Dunarii - apa careia inca pare a fi albastru in zilele proaspete de primavara - despart Buda muntoasa-deluroasa de sesul Pestei. Pesteri, izvoare termale, rezervatii naturale - toate astea intr-un oras dinamic cu peste 2 milioane de locuitori. Printre monumentele sale gasim atat un amfiteatru roman sau bai turcesti, cat si varianta specific maghiari a stilului secesionist. Teatrele capitalei, salile de concert si opera, pub-urile si cluburile de jazz prin oferta lor atat de bogata ne fac dificila alegerea. Un singur lucru nu puteti sa faceti la Budapesta - sa va plictisiti.

BudapestaLacul Balaton


          Lacul Balaton este cel mai mare lac cu apa calda din Europa Centrala. Familiile cu copii mici indragesc in special zonele de agrement de pe tarmul sudic unde apa este mai putin adanca. Partea nordica a lacului, cu apa mai adanca, e inconjurata de munti vulcanici. Merita efortul sa ne urcam la orga de bazalt din muntii Badacsony sau Szent Gyorgy, gustand pe drum vinurile de calitate. La doar cativa kilometri de agitatia de pe stranduri vizitatorii sunt fermecati de formatiunile de roci deosebite si de lumea aparte ale pasarilor si a florei din Parcul Nafional Balaton-Felvidek. Biserica si manastirea de pe peninsula Tihany au fost construite cu 900 de ani in urma. Dintre orasele aflate langa Balaton cel mai vechi este Keszthely, care, datorita minunatului sau castel in stil baroc, a bisericii sale gotice medievale si a muzeelor, reprezinta un loc demn de vizitat si in afara sezonului estival. In vecinatate, la Heviz gasiti un lac cu apa termala, care se afla intr-un crater vulcanic. Apa de 38 de grade Celsius si namolul de aici dau rezultate excelente in tratamentul afectiunilor organelor locomotorii.

Obiective culturale si naturale cuprinse in Patrimoniul Mondial UNESCO


          Ungaria are 8 obiective culturale si naturale pe care UNESCO le-a inclus pe lista valorilor demne de protejat si de ocrotit, a Patrimoniului Mondial. Trei dintre ele - Carstul din Aggtelek ("Aggteleki Karszt") care cuprinde cel mai mare sistem de pesteri din Europa Centrala, pusta Hortobagy precum si cel mai mare lac alcalin din Europa, Lacul Ferto, reprezentantul cel mai vestic al lacurilor de stepa eurasiatice - sunt monumente ale naturii, fiind totodata si parcuri nationale. Parte a Patrimoniului Mondial arhitectural o constituie cimitirul paleocrestin din Pecs cu camere mortuare pictate, abatia milenara din Pannonhalma care functioneaza si acum, precum si miculul sat Holloko care isi pastreaza si in zilele noastre forma de asezare medievala, arhitectura si traditiile populare. Podgoria Tokaj prezinta insusiri geografice si geologice unice, traditiile viticole formate in decursul a 1000 de ani au ramas intacte pana in zilele noastre. Cladirile de pe malul Dunarii din Budapesta, panorama cu Citadela de pe muntele Gellert si cu Cetatea din Buda sunt printre cele mai frumoase panorame din lume. Sub ocrotirea Patrimoniului Mondial se afla si Bulevardul Andrassy, construit pe baza unei conceptii arhitecturale unice, precum si imprejurimile sale istorice.

Arta populara diversificata


          Despartirea de iarna, primirea primaverii, aratul vara sau culesul viei toamna sunt toate prilejuri de petrecere, majoritatea obiceiurilor populare se leaga totusi de sarbatorile Pastelui, Rusaliilor si Craciunului. Cu aceste ocazii se pot vedea si astazi sateni in port popular, pastrandu-si cu grija traditiile. Motivele si culorile specifice difera de la o zona la alta. Probabil cele mai cunoscute sunt motivele zonei Kalocsa, prezente nu numai pe articolele de vestimentatie si broderii, dar si pe peretii incaperilor pictate de femei pricepute. La fel de variata este si arta matyo prezentata cuprinzator la muzeul din Mezokovesd. Cele mai frumoase exemple ale arhitecturii populare sunt expuse in muzeele in aer liber si muzeele satului din diferite localitati.

Activitate, sport, recreatie


          In Ungaria se poate calari liber in mijlocul naturii. Excursionistii au la dispozitie baze ecvestre de calitate, cu efective de cai corespunzatoare si personal profesionist. Alternarea zonelor deluroase cu cele de ses rezulta un teren palpitant pentru turistii cu bicicleta. Excursionistii dispun de aproximativ 11 000 kilometri de trasee turistice marcate, majoritatea in zonele muntoase-deluroase. Pescarii si iubitorii sporturilor acvatice sunt asteptati de lacuri si de rauri, fiecare dintre acestea avand caracteristici proprii. Pe Lacul Tisza este permisa chiar si folosirea barcilor cu motor si a jet-schiului. Jucatorii de golf au la dispozitie doua terenuri la Budapesta si unsprezece alte terenuri in provincie.

Mancaruri condimentate, vinuri superioare


          Stiati ca gulasul adevarat este o ciorba? Si e cea mai gustoasa atunci cand este pregatita in ceaun, la foc deschis. Paprika (boia de ardei dulce) cu gustul specific si culoarea rosie-aprinsa este componenta importanta ale multor altor preparate specific maghiare. Popularitatea bucatariei maghiare se datoreaza bogatiei de gusturi care o alcatuiesc. Este indicat sa incercam peste tot in tara specialitatile locale deoarece diferitele zone ale tarii prezinta importante deosebiri si din punct de vedere gastronomic. Specialitatile culinare sunt completate in mod armonios de oferta de vinuri ale celor 22 de podgorii. Cateva dintre aceste vinuri apartin produselor din gama Hungaricum, produse denumite astfel fiindca se gasesc doar in Ungaria. Importanta mancarurilor gustoase si a vinurilor de calitate in viata maghiarilor este subliniata si de numarul mare a evenimentelor gastronomice: concursuri de preparare a ciorbei de peste si de umplere a carnatilor, festivalul cepei si a ardeiului, zilele merelor, festivalul pepenilor si al cireselor, precum si sarbatorile culesului viilor, festivalul vinului si sampaniei.

Posibilitati bune de a face cumparaturi


          Toata lumea isi doreste sa duca acasa din calatorie cateva amintiri, cadouri. Obiecte specifice maghiare sunt portelanurile pictate manual, cristalurile, dantelele si bineinleles obiectele de arta populara: tesaturi, broderii, obiecte din ceramica. Un cadou placut il poate constitui o carte de bucate insotita de paprika (boia de ardei dulce) adecvata, eventual de un vin de soi sau palinca de fructe. In centrele de cumparaturi care se deschid unul dupa altul la Budapesta si in provincie, sau in magazinele elegante din centrul capitalei pe langa produsele maghiare pot fi procurate la un pret avantajos, in regim tax free si produse ale marcilor de renume mondial.